Binnen en buiten de Enschedese verenigingen heb je disputen. Een dispuut is te zien als een geformaliseerde vriendengroep. Samen vorm je een hechte band waaraan je de rest van je leven nog plezier beleefd. Disputen draaien vaak om een bepaald thema of een algemeen gedeelde interesse (van biertjes drinken tot motorrijden).
Je kan de disputen leren kennen door middel van meeborrels, waarvoor je uitgenodigd kan worden. Elk dispuut heeft zo’n zijn eigen manier om nieuwe mensen te leren kennen. Nadat je gevraagd bent maken de meeste disputen gebruik van een traject, waarin je het dispuut nog beter leert kennen en je streeft naar één doel: lid worden van dat dispuut. Dit doe je meestal niet alleen, maar samen met de anderen die dat jaar gevraagd zijn. Hiermee vorm je uiteindelijk je lichting.
Net zoals verenigingen organiseren veel disputen jaarlijks feesten, zoals de dies (verjaardag) of lustrum (5 jarig jubileum). Ook gaan ze samen op reis en naar festivals. Hierbij is elk lid, van jong tot oud van harte welkom. Elk dispuut is uniek en voor iedereen die wil is er wel een passend dispuut. Daarnaast kunnen disputen verbonden zijn aan een vereniging maar ook onafhankelijk zijn. Het leuke aan een dispuut is dat het bestaat uit meerdere jaarlagen door elkaar. Zo bestaat het uit mensen in de beginfase van hun studie en leden die aan het afstuderen zijn.
Wanneer het dispuut verbonden is aan een vereniging (en de dispuutsleden dus ook lid moeten zijn) spreek je van een verenigingsdispuut (bijvoorbeeld Thoridor van A.S.V. Taste, Pimpelle van DSCC/DJCR Audentis et Virtutis en P.C.S.A. Incognito van AEGEE). Het kan ook zijn dat een dispuut zich van de verenigingen distantieert. Dat zijn de (verenigings)onafhankelijke disputen (bijvoorbeeld Het Edele College Cnødde, Damesdispuut Poison en gemengd dispuut U.M.D. Divide et Medica).